Verwonder je elke dag weer (8/8)

Geplaatst op 19 juli 2013 Door J.W. Bijleveld, bedenker Lsltn

Bedacht Lsltn vanuit verwondering en eigen geploeter.

Het is verhelderend om af en toe de tijd te nemen voor de vraag: waarom doe ik dit. Het antwoord doet er niet toe. Van de ene vraag kom je weer op de volgende vraag.

Vanochtend zat ik op mijn laptop de TEDtalk te bekijken van schrijver Simon Sinek. Mijn zoon Hajo van 11 jaar oud kwam naast mij zitten. Ik verwachtte dat hij zijn smartphone zou pakken en een spelletje zou gaan spelen, maar hij bleef geboeid meekijken.

In zijn TEDtalk licht Sinek het basisprincipe toe dat hij ook beschrijft in zijn boek ‘Het begint met waarom’. Heel kort samengevat: grote inspirerende leiders weten WAT ze doen, HOE ze het doen en ook WAAROM ze het doen. “Waarom kom je ’s ochtends uit je bed. En waarom zou het de wereld iets schelen dat je uit je bed komt?”, zoals Sinek het samenvatte. In zijn TEDtalk geeft hij de voorbeelden van onder meer Apple en de gebroeders Wright die als eersten vlogen.

Volgens hem weet iedereen in een organisatie wel WAT hij doet. Een aanzienlijk aantal daarvan weet ook HOE hij het doet. Sinek betoogt dat succesvolle leiders en de succesvolle organisaties ook weten WAAROM ze het doen. Wat doe je, hoe doe je het, en waarom doe je het. Sinek noemt het de Gouden Cirkel: wat, hoe, waarom.

“Ja”, reageerde mijn zoon opeens instemmend, “dat is denk ik wel waar.” Ik zette het filmpje op pauze en keek hem enigszins verrast aan. Waarop hij mij weer verbaasd aankeek. “Ja, ik snap niet alle woorden die die man gebruikt, maar het klopt denk ik wel”, zei hij, “het is toch belangrijk dat je weet waarom je iets doet?”

Ik was verrast over de stelligheid waarmee hij dat zei. Ik was verbaasd over hoe makkelijk hij het verhaal van Sinek oppikte. En vreemd is het eigenlijk helemaal niet. Want dit verhaal is niet voorbehouden aan grote leiders van de wereld. Weten waarom je iets doet, is voor iedereen verhelderend.

Blijf je verwonderen. Elke dag weer. Ik denk dat het belangrijk is om jezelf vragen te blijven stellen. Waarom doe ik dit? Waarom wil ik dit?

Je blijven verwonderen – dat kost tijd, daarom doen we het te weinig, vermoed ik. In de waan van de dag moet van alles, je doet het zo vanzelfsprekend. Omdat het moet, omdat het zo hoort, omdat anderen het verwachten of omdat jij denkt dat anderen het van je verwachten. Ik bedacht er een woord voor: ‘automoetismen’.

Maar waarom moet ik dit (of beter gezegd: waarom denk ik dat dit moet?). Je zou jezelf ook de vraag kunnen stellen: van wie moet dat dan?

Het gaat om de vraag op zich. Niet zozeer om een compleet en mooi geformuleerd antwoord. Veel interessanter is om rustig over een vraag na te denken, erop te kauwen en van de ene vraag kom je op de andere vraag. Stukjes antwoord komen vanzelf wel bovendrijven. De vraag stellen is al het begin daarvan. Het is mooi als je daar de tijd voor kunt nemen. Ik ga het er nog eens over hebben met mijn zoon. De verwondering van een elfjarige is toch weer anders dan de verwondering van een volwassene.

In elk geval is het verhelderend om die vraag te laten beginnen met ‘Waarom….?
 

 

(over deze serie)
Dit is het laatste deel uit een serie van acht praktische ideeën die je mogelijk helpen loslaten. Vorige delen vind je hier.

“Lsltn heeft geen antwoorden, geen how-to-methoden, maar stelt vooral vragen en stof tot nadenken”. Dat was zo en dat blijft ook zo. Toch doen we een poging acht praktische ideeën mee te geven die helpen bij loslaten, bij tijd vinden om tot jezelf te komen, bij eigen keuzes te maken. Maar dat klinkt alweer zo ingewikkeld. Terwijl de acht ideeën zo eenvoudig zijn. Je kunt ook zeggen: Acht Open Deuren. (Open Deuren kunnen wel heel uitnodigend zijn). En met eenvoud kom je een heel eind.

 

Zoek op onderwerp
Zoek op datum

BOEKEN

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden >

E-CARDS