Ondergesneeuwde kwaliteiten

Geplaatst op 08 april 2014 Door J.W. Bijleveld, bedenker Lsltn

Bedacht Lsltn vanuit verwondering en eigen geploeter.

Word geen ander mens. Blijf juist vooral jezelf. Met praktische inspiratie kom je stap voor stap verder. Of steeds dichter bij jezelf.

Wat heb je nodig om vandaag te leven? En om te voorkomen dat je wordt geleefd? Zijn er misschien thema’s of eigenschappen die helpen bij een losser leven?

Wij hebben onze gedachten daarover laten gaan. In het boek Losleven noteerden we onze persoonlijke gedachten over onderwerpen die ons wel aantrokken: rust in je hoofd, onverstoorbaarheid, less is more, vertragen en tijd maken, kwetsbaarheid, onaangepastheid, tevredenheid, onbezorgdheid, onbevangenheid, mildheid, luchthartigheid, zelfvertrouwen, intuïtie en echtheid.

‘Eh…, wat is nu de bedoeling? Moet ik nu onverstoorbaar worden? En mild? En onaangepast?’

Nou nee. We zijn zo gewend geraakt dat we eerst iets moeten worden. Je zou bijna vergeten dat je het ook gewoon kunt zijn - zonder eerst een workshop of methode te volgen of op retraite te gaan in een Tibetaanse berghut. Als aardse sterveling met een hypotheek die gewoon wekelijks in de supermarkt komt en geregeld naar de glasbak gaat, kun je al aardige stappen maken. Ook beginners op het gebied van loslaten kunnen er iets mee.

Sterker nog, als kind – toen je nog letterlijk een beginner was in het leven – was je waarschijnlijk onverstoorbaarder dan nu, onbevangener, kwetsbaarder, minder aangepast, et cetera. Het zijn kwaliteiten die ondergesneeuwd zijn geraakt. Je hebt geleerd dat jezelf aanpassen je iets oplevert. Dat kwetsbaarheid soms pijn doet. Je hebt van alles afgeleerd. En nieuwe gewoontes en gedrag aangeleerd: op school, thuis en op het werk.

Dat gaf vrij baan aan de pleasende, piekerende, plichtsgetrouwe en perfectionistische kant in jezelf (zie de pagina’s hierna). Deze vier hebben je van alles gebracht maar nu mogen ze inschikken en ruimte maken voor andere eigenschappen. Die zitten al in je. Doe er je voordeel mee.

Want je hoeft niets te worden. Je bent het al. Er is niemand die bepaalt hoe je moet worden, hoe je het moet doen. Blijf dicht bij jezelf en word geen ander mens (ook al voel je je dan misschien juist wel een ander mens ;-)
 

Inhoudsopgave van Losleven bekijken of bestellen?

 

Zoek op onderwerp
Zoek op datum

BOEKEN

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden >

E-CARDS