LSLTN | Hoe laat ik los? Laat die vraag maar los.
“Loslaten, hoe doe je dat toch?” Hoe vaak heb ik die vraag al wel niet gehoord. Is het wel de goede vraag? Hoe laat ik los? “Loslaten, hoe doe je dat toch?” Hoe vaak heb ik die vraag al wel niet gehoord. “Geef mij eens vijf praktische tips.” En dan stond ik met mijn mond vol tanden, terwijl ik echt al een tijd bezig ben met Lsltn (staat voor loslaten). Hoe laat ik los? Als ik dat toch eens wist. “Als ik het antwoord weet, vertel ik het je meteen”, zei ik dan maar.
553
post-template-default,single,single-post,postid-553,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-14.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Hoe laat ik los? Laat die vraag maar los.

“Loslaten, hoe doe je dat toch?” Hoe vaak heb ik die vraag al wel niet gehoord. Is het wel de goede vraag?

Hoe laat ik los? “Loslaten, hoe doe je dat toch?” Hoe vaak heb ik die vraag al wel niet gehoord. “Geef mij eens vijf praktische tips.” En dan stond ik met mijn mond vol tanden, terwijl ik echt al een tijd bezig ben met Lsltn (staat voor loslaten). Hoe laat ik los? Als ik dat toch eens wist. “Als ik het antwoord weet, vertel ik het je meteen”, zei ik dan maar.

Inmiddels denk ik: is het wel de goede vraag? Gaat de vraag ‘hoe laat ik los’ ooit iets zinnigs opleveren? Of is het een doodlopende straat? Waar we weliswaar massaal inrennen, omdat we nu eenmaal voorgeprogrammeerd zijn in een maakbare-wereld-ideaal: als je iets wilt, moet je een doel stellen en actie ondernemen, stappen zetten, een how to-methode volgen. Er is iets te fiksen en als we dat willen, kunnen we het ook.

In de afgelopen maanden heb ik het onderwerp ‘loslaten’ helemaal losgelaten. Wat natuurlijk onzin is, want er is nog zoveel te leren. Maar ik was er even klaar mee. Toch laat het onderwerp mij niet los.

Alleen durf ik nu nog stelliger te zeggen: zoek je wel op de goede plek als we blijven hangen bij de vraag ‘hoe laat ik los?’ Alsof loslaten iets is wat je kunt doen. Of een opzichzelfstaande actie om een doel te bereiken. Werkt het zo? Dat vraag ik me af.

Loslaten is iets dat gebeurt. Je kunt het misschien wel enigszins sturen. Toch kun je beter zeggen: je laat iets gebeuren. Je laat het toe. Je hebt er ruimte voor gemaakt. In feite laat je ook weer los dat je wilt loslaten. En ook WAT je wilt loslaten.

Als ik het andersom zeg, is het misschien makkelijker te volgen: als je enorm je best doet om iets los te laten, ben je enorm aan het vasthouden. Als je bezig bent met loslaten, krijg je dus een averechts effect.

Kun je het nog volgen? Jawel, het is lastig, dubbel en moeilijk. Is er een manier om het leuk en luchtig te maken?

Interessant is volgens mij de vraag: wat als je loslaat? Wat gebeurt er dan? Probeer je dat eens voor de geest te halen? Wat als je loslaat? Die vraag kun je jezelf in allerlei situaties stellen. Het is een kwestie van uitproberen, aanklooien en spelen. Probeer het ook niet meteen perfect te doen. Misschien is dat een waardevollere richting. Op deze website kun je er in 2016 meer over vinden.